چرخه فناوری فضایی در ایران کامل و بومی شد

خبرگزاری تسنیم: سردار وحیدی گفت: دستاوردهای مهم و درخشان جمهوری اسلامی ایران در فناوری فضایی به توانمندی اثبات‌شده‌ای رسیده است و سخت‌ترین بخش‌های مسیر پرپیچ‌وخم فناوری فضایی را طی کرده است.

 

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، سردار احمد وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به‌مناسبت 14 بهمن ماه روز فناوری‌های فضایی، پیامی صادر کرد.

متن این پیام به این شرح است:

چهار سال پیش کارشناسان، دانشمندان و متخصصان وزارت دفاع توانستند ماهواره ایرانی به‌نام امید را با ماهواره‌بر کاملاً بومی سفیر امید پرتاب و برای نخستین بار فضا را ایرانی کنند؛ فضایی که برای انسان محیطی جدید و جذاب است.

روشن است که دستیابی به فضا، رسیدن به عمق تاریک ناشناخته است و به همین دلیل انسان برای دستیابی به فضا نیاز دارد دانش و هنر فنی خود را به‌کار برد.

فضا لبه فناوری است و به همین دلیل انسان برای اینکه آن را در اختیار بگیرد، باید در دانش و فناوری سایر حوزه‌ها پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته باشد و باید اذعان داشت که دستیابی به فضا از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی بزرگ ملت ایران به شمار می‌رود.

پرتاب ماهواره امید با ماهواره‌بر سفیر امید، نقطه آغازی بود که جمهوری اسلامی ایران را در جمع معدود کشورهای دارای فناوری فضایی قرار داد و صد البته کار سترگی بود که جهانیان را به تحسین واداشت.

بومی‌سازی چرخه کامل فناوری فضایی شامل ماهواره، ماهواره‌بر، پایگاه پرتاب، ایستگاه هدایت و کنترل، ایستگاه‌های ثابت و سیار دریافت اطلاعات ماهواره و آزمایشگاه‌های مختلف با پرتاب ماهواره امید، رصد، نوید و کاوشگرهای 1-2-3-4 و کاوشگر پیشگام با موجود زنده کاملاً عملیاتی شد که گام‌های نخست جمهوری اسلامی ایران در عرصه فناوری فضایی و از اهم دستاوردهای وزارت دفاع به شمار می‌رود.

این افتخارات بزرگ نشان داد ملت سربلند ایران اسلامی شایستگی آن را دارد تا با تکیه بر توانمندی‌های ذاتی خود، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از قطب‌های صنعت و فناوری فضایی تبدیل کند و این مهم در سایه تلاش و همت بلند برنادلان مبتکر و خلاقی است که با علم و ایمان، یکی پس از دیگری آرمان‌های انقلاب شکوهمند اسلامی را به ثمر می‌نشانند.

دستاوردهای مهم و درخشان جمهوری اسلامی ایران در فناوری فضایی به توانمندی اثبات‌شده‌ای رسیده است و سخت‌ترین بخش‌های مسیر پرپیچ‌وخم فناوری فضایی را طی کرده است. امروز جوانان ما نشان دادند که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت‌های بسیار بالایی در حوزه فناوری فضایی برخوردار است که این در میان کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی بی‌نظیر است.

با این وجود نباید به این پیشرفت‌ها بسنده کرد و همه باید دست به دست هم بدهیم تا به اهداف بزرگتری که در نظر داریم برسیم.

اکنون باید با سرعت زیاد و هزینه کم در یک همکاری و تعامل همه‌جانبه همه بخش‌های مرتبط با فناوری فضایی کشور را برای تحقق سند چشم‌انداز بیست‌ساله، در این بخش فعال کنیم.

همه تلاش‌ها باید بر این اساس و پایه باشد تا جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان قطب فناوری فضایی منطقه در افق 1404 محسوب شود و از دانش فناوری فضایی برای توانمند سازی اداره کشور، ارائه خدمات بومی فضاپایه، تولید علم و فناوری از بستر فضا، برخوردار شود.

وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان نخستین پرتاب کننده ماهواره در جهان اسلام تا برخورداری کامل از ابعاد این فناوری به تلاش خود در این مسیر ادامه خواهد داد.

در همین راستا ارائه خدمات موقعیت‌یابی، ناوبری و زمان‌سنجی از طریق توسعه سامانه‌های زمین‌پایه  و فضاپایه، دستیابی به توانمندی و زیرساخت‌ پایش زمین از فضا و توسعه کاربری آن در مدیریت منابع طبیعی و معدنی، مدیریت بحران،‌ آمایش سرزمینی، کشاورزی، هواشناسی، حمل‌ونقل، دستیابی به خدمات و زیرساخت‌ بومی ارتباطات فضاپایه برای تأمین نیازمندی‌های کشور با استفاده از ماهواره‌های مخابراتی عمومی و تجاری منظومه‌ای در مدارهای لئو و ژنو، و سازگار با بستر مخابراتی زمین‌پایه و دستیابی به فناوری و آماده‌سازی بسترهای لازم برای اکتشاف فضا، مطالعه بهتر زمین و کیهان و دسترسی به مدارات بالاتر تا مدار 36000 کیلومتری به‌عنوان اهداف کلان فضایی کشور تعریف شده‌اند.

البته برای رسیدن به اهداف تعیین شده‌ باید راهکارهای اجرایی تعریف کنیم و این امر مستلزم بهره‌گیری از راه‌های میان‌بر و جهشی است.

حال که مرحله اثبات توانمندی را پشت سر گذاشته‌ایم، باید با گام‌هایی محکم و متین، توسعه و رشد در این حوزه را در اولویت‌ها قرار دهیم.

با سیر اکتساب هرچه بیشتر فناوری‌های فضایی را بیشتر مورد توجه قرار دهیم و با ایجاد و تقویت شبکه‌های توانا در خلق فناوری‌های نوین فضایی به همگرایی بالاتری برسیم و بی‌تردید این اهداف با همت همه دلسوزان متعهد و سخت‌کوش صنعت فضایی دست یافتنی و قابل حصول است.

این‌جانب در پایان با تشکر و قدردانی از همه دست اندرکاران صنعت فضایی جمهوری اسلامی ایران، روز 14 بهمن ماه روز فناوری فضایی را که نماد اقتدار و صلابت علمی و عملی جمهوری اسلامی ایران در این حوزه خطیر است به مقام معظم رهبری، ملت شریف ایران به‌ویژه دانشمندان و متخصصان علوم و فنون فضایی کشورمان تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.

موضوعات: اطلاعات علمی  لینک ثابت



[شنبه 1391-11-14] [ 11:27:00 ق.ظ ]